Wat is schakelverf

Schakelverf is grondverf, voorlak en aflak in-een. Op houtwerk is het het meest geschikt en zorgt voor een vochtregulerende dekkende laag. Het is alleen in zijde-glans of semi-gloss beschikbaar, en bij lichte kleuren voornamelijk als buitenverf geschikt. Een andere naam voor schakelverf is systeemverf.

Het is een gebruiksvriendelijk type verf en tijdbesparend. Door de combinatie van grondverf en lakverf in-een, verliest de verf steeds meer glans. Dit is een logisch gevolg van de bindmiddelen en bestanddelen die in de verf gebruikt worden.

Aanbevolen schakelverven zijn vooral Copperant pura transparante en dekkende buitenbeits. Verkrijgbaar bij Greenpaints en andere verkooppunten .

Het 3-in-1 systeem van schakelverf

Schakelverf bestaat uit een 3-in-1 systeem waardoor gronden, voorlakken en aflakken verleden tijd zijn. 1 oplossing voor wat normaal 3 handelingen nodig heeft. Dit 3-in-1 systeem heeft wel wat voorwaarden die we verderop in dit artikel uitleggen. Het systeem zelf ziet er als volgt uit.

Grondverf

Het voorgronden van het oppervlak is niet nodig. De grondverf zit namelijk al verwerkt in de lak zelf.

Dit beteken niet dat gronden helemaal niet meer nodig is. Voorbehandelen met een voorstrijkmiddel blijft noodzaklijk bij oppervlaktes die sterk zuigend zijn

Voorlak

Voorlak verhoogt de duurzaamheid van de laklaag aanzienlijk. Het biedt bescherming tegen UV en is de basis voor een ademende laag. Voorlak is essentieel in kleurbehoud en vochtregulerende werking van de verf.

Aflak

Aflak is bij normale verf de laatste verflaag die wordt aangebracht. De eindlaag van schakelverf heeft altijd een matte of semi-gloss afwerking. Hoogglans systeemverf bestaat niet, door de bindmiddelen die in schakelverf worden gebruikt.

Schakelverf is een buitenverf

Schakelverf is het meest geschikt om buiten aangebracht te worden. Vooral in lichtere kleuren.

Kleurbehoud

Als schakelverf onvoldoende buitenlicht krijgt kan het vergelen. Dit geldt overigens voor alle verven op terpentinebasis. Het is een verf met Alkydhars als bindmiddel en op basis van terpentine. Verven op terpentinebasis gebruiken Alkydhars als bindmiddel.

Er worden tegenwoordig minder schadelijke stoffen aan verf toegevoegd. En het waren juist deze stoffen ( vóór 2010 ) die kleurvergeling goed tegen gingen.

Schakelverf of systeemverf voor gebruik binnenshuis, in lichte kleuren, wordt hierdoor afgeraden.

De werking van de verf bij eventuele vergeling

Voor de ademende werking is deze vergeling niet nadelig. Vergeling is alleen ten opzichte van kleurbehoud nadelig. De vergeling is een gevolg van de alkydhars die als bindmiddel wordt gebruikt, en de basis van terpentine.

Verbruik van schakelverf per liter

Om het maximale uit schakelverf te krijgen is het belangrijk op een schone ondergrond te werken. Je hebt meer volume nodig om goed dekkend te verven bij zuigende oppervlaktes, of lagen die niet op basis van alkydharsen zijn aangebracht.

Verbruik bij schone ondergrond

Een alles-in-een oplossing zoals schakelverf dekt ca. 16 m2 ondergrond per liter. Uitgaande van een niet zuigende en schone ondergrond.

Verbruik bij overschilderen van ‘oude’ ondergrond

Bij overschilderen van bestaande lagen ligt het verbruik tot 8 m2 per liter. Het hogere verbruik kan nodig zijn als 1 laag onvoldoende dekt. Onvoldoende dekken is afhankelijk van de te overschilderen laag.

Overschilderen met schakelverf

Overschilderen met schakelverf kan in de volgende gevallen:

  • De ondergrond is op basis van alkydhars of acrylaatharsen. In veel gevallen volstaan 2 lagen.
  • Op gezond en schoon hout, gereinigd en stofvrij
  • Op verweerd hout, mits behandeld met ontweringswater. Daarna de verf aanbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *